Vaar-, ruiter- en MTB-knooppunten toevoegen aan routes

28 feb. 2022 | Door: Pascal Vleugels

Vaar-, ruiter- en MTB-knooppunten toevoegen aan routes

Je kunt al enige tijd fietsknooppunten en wandelknooppunten toevoegen aan jouw fietsroutes en wandelroutes. Vanaf heden is het ook mogelijk om vaarroutes, ruiterroutes en mountainbike-routes te voorzien van knooppunten.

In het Open Data Platform kun je zelf kiezen welke knooppunten je als tussenstop toe wilt voegen aan jouw routes. Dat kan makkelijk en eenvoudig door de juiste type knooppunten aan te klikken op de kaart.

Kaart met optie om knooppunt toe te voegen aan een route

Zo voeg je knooppunten toe in het Open Data Platform

Om knooppunten toe te kunnen voegen aan je routes, zul je uiteraard wel knooppunten in het Open Data Platform beschikbaar moeten hebben. Er zijn meerdere manieren waarop je knooppunten in het Open Data Platform toe kunt voegen.

Automatisch knooppunten inladen via een connector

Voor fietsknooppunten en wandelknooppunten is er reeds een connector beschikbaar. Deze laadt de meest actuele knooppunten in vanuit routedatabank.nl. Voor vaar-, ruiter- en MTB-knooppunten kunnen ook individuele connectoren ingericht worden. Op dit moment is er echter nog geen landelijke database beschikbaar, dus dient er een specifieke connector gemaakt te worden voor lokale aanbieders van knooppunten.

Eenmalige import van knooppunten

Indien er een bestand is van knooppunten in een bepaald gebied, dan kan dit bestand eenmalig geïmporteerd worden in het Open Data Platform. Indien er vervolgens wijzigingen zijn (of nieuwe knooppunten worden toegevoegd), kunnen we kijken of de wijzigingen door middel van een nieuwe import doorgevoerd kunnen worden.

Handmatig knooppunten toevoegen

Handmatig een knooppunt toevoegen

Via de beheerinterface van het Open Data Platform kun je direct al zelf aan de slag met het handmatig aanmaken van nieuwe knooppunten. Let er wel op, dat als er in de toekomst een connector wordt ingesteld of een import wordt gedaan, er dan zeer waarschijnlijk dubbele knooppunten in de database staan. Dit kan problemen opleveren bij bestaande routes met gekoppelde knooppunten! Je zult deze routes dan redactioneel moeten controleren en aanpassen waar nodig.

Wil jij ook aan de slag met knooppunten?

Maak je op dit moment al gebruik van knooppunten? Dan zijn de nieuwe types al direct voor jou geactiveerd en kun je dus direct beginnen met het handmatig toevoegen van deze nieuwe knooppunten. Ze komen dan ook direct op jouw website terecht!

Pascal Vleugels
Bekijk profiel