Voeg fietsknooppunten toe aan je fietsroutes

19 feb. 2018 | Door: Pascal Vleugels

Voeg fietsknooppunten toe aan je fietsroutes

Fietsknooppunten zijn een handig hulpmiddel om eenvoudig een route te kunnen fietsen. De bordjes met fietsknooppunten zijn een herkenbaar element in het landschap. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking wel eens een of meerdere keren gebruik gemaakt heeft van de fietsknooppunten (P30). Reden te meer om deze knooppunten ook toe te voegen aan de routemodule.

Zo zien de knooppunten eruit

Op de routepagina’s nemen de knooppunten een prominente plek in. Op de kaart is direct duidelijk welke knooppunten beschikbaar zijn tijdens de route. In het overzicht van bezienswaardigheden van de route, zijn de fietsknooppunten opgenomen als tussenstop. Voor de mobiele gebruikers is er een handig overzicht van de fietsknooppunten, wat eenvoudig meegenomen kan worden op de fiets.

Hoe werken de fietsknooppunten

In het Open Data Platform (ODP) worden de knooppunten als dataset beschikbaar gesteld. Deze zijn vervolgens te gebruiken bij het samenstellen van een route. In de huidige situatie kan een route samengesteld worden door middel van een routelijn (GPX). Deze kan vervolgens verrijkt worden met “tussenstops”.

Voorbeeldweergave van fietsroute met tussenstops

Een tussenstop kan een POI of een knooppunt zijn. In eerste instantie worden alleen fietsknooppunten ondersteund. Op een later moment wordt het wellicht ook mogelijk om wandelknooppunten of vaarknooppunten te ondersteunen, maar hiervoor is nog geen landelijk dekkende dataset aanwezig.

Regelmatige updates

Vanuit het Landelijk Fietsplatform worden regelmatig updates doorgevoerd. Het kan voorkomen dat een knooppunt verdwijnt, of samengevoegd wordt, of dat er een nieuw knooppunt wordt geïntroduceerd. Deze updates zullen in het Open Data Platform ook doorgevoerd worden, zodat de lijst met knooppunten altijd actueel is.

Wil jij ook meer doen met Fietsknooppunten

Wat zijn jouw plannen met de fietsknooppunten? Heb je nog aanvullende ideeën of wensen? Of heb je interesse in deze nieuwe module voor het Open Data Platform? Laat het ons weten

Pascal Vleugels
Bekijk profiel