Video op je website: YouTube of Vimeo?

1 mei 2018 | Door: Pascal Vleugels

Video op je website: YouTube of Vimeo?

In een eerder blogartikel schreven we al over de kracht van YouTube video’s op je website. Vanaf heden bieden we de mogelijkheid om (naast YouTube video’s) Vimeo video’s toe te voegen. Met deze upgrade van het Content Management Systeem kun je zelf kiezen welke video-mogelijkheid je aan wilt bieden. Maar wat zijn de verschillen?

Om een goede keuze te kunnen maken, kijken we naar de volgende onderdelen:

  1. Populariteit
  2. Video kwaliteit
  3. Zoekmachine optimalisatie
  4. Kosten en opslag
  5. Advertenties

Populariteit: Youtube

YouTube is zonder twijfel het meest bekende videoplatform ter wereld. Met maar liefst 1 miljard viewers per maand, een stuk meer bekeken dan de 280 miljoen maandelijkse viewers van Vimeo. YouTube is een dumpplaats voor allerhande video’s (bijvoorbeeld kattenfilmpjes van tante Truus), terwijl Vimeo gebruikt wordt voor video’s met meer inhoud (korte documentaires of korte professionele producties). Als je puur kijkt naar de cijfers zal YouTube de grootste zijn, maar Vimeo kan rekenen op een trouwere schare fans die meer verwachtingen hebben van de kwaliteit van een Vimeo-film.

Video kwaliteit: Vimeo

YouTube: Kwantiteit boven kwaliteit. Zoek je een filmpje? Dan heb je een grote kans dat het te vinden is op YouTube.

Vimeo: Hanteert het principe: Kwaliteit boven kwantiteit. Vimeo heeft wat meer strikte richtlijnen voor het uploaden van een video. Door een andere encoding techniek, hebben Vimeo filmpjes een hogere bitrate, wat ervoor zorgt dat de video over het algemeen een hogere kwaliteit heeft dan bij YouTube.

Zoekmachine optimalisatie: YouTube

Aangezien YouTube van Google is, zullen video’s op YouTube altijd veel beter vindbaar zijn dan Vimeo. Niet alleen is YouTube een van de grootste zoekmachines ter wereld, de video’s zullen ook altijd veel sneller te zien zijn in ‘s-wereld grootste zoekmachine: Google.

Kosten en opslag van video’s: YouTube

YouTube is gratis voor iedereen, met een onbeperkte opslag. Iedereen kan zoveel mogelijk video’s uploaden als hij maar wil… Vimeo biedt een beperkt aantal video-uploads bij een gratis account (500mb per week). Bij een betaald account, kan dit oplopen tot 5 Terabyte…

Advertenties: Vimeo

YouTube: Aangezien YouTube gratis te gebruiken is voor iedereen, zullen ze ergens geld mee moeten verdienen. Dat doen ze door het aanbieden van advertenties. Als je een YouTube-video op je website plaatst, kun je vrijwel niet voorkomen dat er (voor het starten van de video) een advertentie wordt afgespeeld. Tevens geeft YouTube aan het einde van de video, suggesties voor het bekijken van andere filmpjes.

Vimeo: Heeft geen advertenties in zijn video’s. Zij genereren hun inkomsten door het aanbieden van betaalde accounts. Dus wil je geen advertenties van anderen in je eigen video? Dan is Vimeo je beste keus.

Hoe voeg je een video toe aan je website?

Bij het toevoegen van een video in het Content Management Systeem, kun je kiezen of het een YouTube of Vimeo video is. Door middel van het invoeren van de embed-code, voeg je de video toe aan website.

Per video kun je de volgende instellingen ingeven:

Vervolgens kun je de video in het pagepart toevoegen.

Voorbeeld van toevoegen van video in de mediabank

Als je de video hebt toegevoegd, kun je nog een aantal zaken instellen in het pagepart:

YouTube of Vimeo, wat kies jij?

Ieder platform heeft zijn voors-en tegens. Weet jij welk platform je kiest? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze!

Pascal Vleugels
Bekijk profiel