[Terugblik] Dag van de Citymarketing 2018 – Citymarketing versus Regiomarketing

9 feb. 2018 | Door: Rick Moggré

[Terugblik] Dag van de Citymarketing 2018 – Citymarketing versus Regiomarketing

Op een ijskoude dinsdagochtend werden de aanwezigen van de Dag van de Citymarketing warm onthaald op een prachtige locatie in de Apenheul in Apeldoorn. Een dag in het teken van verschillende inspirerende sprekers, een leuk interactief programma en uiteraard de bekendmaking van de winnaar van de Netwerk Citymarketing Award 2018.

Met dank aan de uitstekende organisatie werd de dag afgetrapt met de Meet & Greet in de ontvangstruimte. In een ontspannen sfeer was er ruimte om nieuwe gezichten de hand te schudden of bij te praten met relaties. Onder het genot van een kopje koffie of thee dé start voor een inspirerende dag, waar ondertussen al rustig aan gespeculeerd werd wie naar huis zou gaan met de felbegeerde Netwerk Citymarketing Award 2018.

De aanwezigen werden vervolgens naar de zaal begeleid waar een vol en interactief programma te wachten stond. Moderator Marceline Schopman, bekend van landelijke televisie- en radioprogramma’s, had de eer om de dag in goede banen te leiden en de verbinding te leggen tussen de genodigden en de aanwezigen in de zaal.

Waar vorig jaar de Netwerk Citymarketing Award in het teken stond van twee afzonderlijke prijzen; een juryprijs en een publieksprijs, zou dit jaar één algemene winnaar bekend worden gemaakt. In plaats van vijf genomineerden, streden dit jaar drie genomineerden om de hoofdprijs:

MarketingOost

Hanzesteden Marketing; het verschil maken op basis van een eeuwenoud DNA.

“Hanzesteden Marketing streeft naar het verbeteren van het imago en het vergroten van de naamsbekendheid van de Hanzesteden. Daarmee draagt Hanzesteden Marketing bij aan de versterking van de regionale economie voor bedrijfsleven en overheid.” - marketingoost.nl

Gemeente Den Haag

30 days as a Hagenees

“All over the world, people lose sleep wondering: ‘What’s it like to live in The Hague?’ ‘What’s really behind all that freedom, peace and endless beach?’ ‘Are all Hagenesen really so pleasantly eccentric?’ Wonder no further. Three lucky ones will experience living as a Hagenees for 30 days and expand their dream.” - behague.com

Utrecht Marketing

Regionale strategie Internationaal toerisme regio Utrecht

“Als regio zijn we sterker dan als stad alleen. Het toeristische aanbod in de regio is aanvullend op dat van de stad. Deze regionale marketingstrategie is voor de stad Utrecht ook een belangrijk middel om bezoekers te spreiden waardoor we richting geven aan de groei.” – utrechtmarketing.nl

Xperts versus publiek

Met Erik Braun & Martin Boisen

Na een korte introductie en een voorwoord ging de dag van start met een interactief item: Xperts versus publiek. Hiervoor werden Erik Braun (Juryvoorzitter NCNL) en Martin Boisen (Independent advisor at For the Love of Place) naar voren geroepen als de ‘Xperts’ en gingen zij op unieke wijze de interactie aan met de aanwezigen in het publiek. Daarbij werden zij vergezeld door sidekick Gerben Baaij (directeur Dordrecht Marketing) die mocht inbreken voor prangende vragen of aanvullende opmerkingen.

Centraal stonden vraagstukken die betrekking hebben op de marketing en merknamen voor steden en regio’s. Op een interactieve manier werd door middel van mentimeter de link gelegd tussen de gedachten van de aanwezigen in de zaal en de Xperts. Dit resulteerde in interessante uitkomsten.

Hoe wordt Nederland gezien binnen en buiten de grenzen? Holland of toch Nederland, of wellicht Amsterdam? Hieruit bleek duidelijk dat Holland wordt gezien als beste merknaam.

Welke merknaam voor Eindhoven is sterker? Brainport of toch Eindhoven? Met ruim een derde van de stemmen van het publiek bleek Brainport een groot aandeel te hebben.

Een mooie start van de dag…

Elevator Pitches genomineerden Netwerk Citymarketing Award 2018

Het podium werd vrijgegeven voor de genomineerden van de Netwerk Citymarketing Award 2018. Één voor één kregen zij de kans om in een paar minuten het publiek te inspireren en nogmaals kort en bondig te vertellen waar zij voor staan tijdens de elevator pitches. Een mooi moment om de organisatie voor de laatste keer te profileren voordat de winnaar bekend gemaakt zou worden.

Afsluitend kregen de aanwezigen in de zaal de kans om via mentimeter te stemmen op hun favoriet. Wie gaat er uiteindelijk met de Netwerk Citymarketing Award 2018 aan de haal? Later meer…

Na een korte Coffee Break waarbij de aanwezigen ruimte hadden om een hapje en drankje te nuttigen, ging iedereen weer fris van start. En hoe? Geerte Udo, marketingdirecteur Amsterdam Marketing, nam ons mee in een inspirerend verhaal over de kracht van Metropoolregio Amsterdam.

Een boeiende presentatie over de perceptie van Amsterdam en de bijbehorende targeting. Hoe groot is Amsterdam? Wat ziet men als Amsterdam? Het bruisende centrum of ook de omliggende gebieden? Hoe groot Amsterdam is hangt volgens Geerte Udo af van:

  1. De doelgroep
  2. De reden voor bezoek
  3. Bereikbaarheid

“Wij werken eigenlijk samen met alle iconische gebieden die binnen een uur bereikbaar zijn met het openbaar vervoer”, aldus Geerte Udo. Voor bewoners draait een campagne van Amsterdam Marketing om te laten zien hoe groot Amsterdam is. “De ziel van de stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen, werken en recreëren.”

Een interessant kijkje in de keuken van Amsterdam Marketing afsluitend met de inspirerende woorden

“Als je mensen verleidt ergens naartoe te gaan, zorg dan dat het de moeite waard is”.

Een mooi advies voor alle citymarketeers.

Na de lunchbreak werd de zaal ingeruild voor het mooie buitengebied rondom de Apenheul. In teams van acht personen waagden de aanwezigen zich aan de Citymarketing Vlog Challenge. Een challenge om op een leuke en impactvolle manier een verhaal met passie te vertellen over citymarketing. Dit onder begeleiding van filmmaker Brian Diks die daarvoor enthousiast zijn verhaal vertelde over het maken video’s en de impact daarvan. Hij daagde de aanwezigen uit om buiten hun comfortzone te treden en dingen te doen die je normaal gesproken niet doet, omdat je denkt dat je het niet kan.

De winnaar van de Vlog Challenge werd uiteindelijk bekend gemaakt door niemand minder dan de burgemeester van Apeldoorn: John Berends.

De BV Nederland óf Battle of the Cities

Peter Savelberg

Nog ruim een uur voor de bekendmaking van de winnaar van de Netwerk Citymarketing Award 2018 was het podium voor Peter Savelberg. Hij nam ons mee in de ontwikkelingen van ‘mega-cities’. In een rap tempo zijn wereldwijd circa 60 supersteden ontstaan. Een goed voorbeeld is Saudi-Arabië dat van plan is een superstad te bouwen, die 33x zo groot is als New York.

Zijn mega-cities de toekomst? Kunnen Nederlandse steden wel meedoen in deze ‘Battle of the cities’? En is samenwerking (BV Nederland?) niet essentieel? Deze vragen stonden centraal.

De economie van Nederland bevindt zich voor 50% in de Randstad en het overige gedeelte in de ring daaromheen. Peter Savelberg gelooft dat Nederland in veel opzichten als organisch gegroeide super-stad, een geslaagd voorbeeld is voor al die mega-cities in wording. De juiste koers voor de toekomst?

AND THE NETWERK CITYMARKETING AWARD 2018 GOES TO:

Het moment waar iedereen op gewacht heeft was dan eindelijk aangebroken. De winnaar van de Netwerk Citymarketing Award 2018 zou bekend worden gemaakt. Na een overvol programma met veel interactie en bovenal een zeer geslaagde dag mocht Juryvoorzitter Erik Braun de winnaar bekend maken.

Zowel de jury als het publiek waren het erover eens dat de winnaar van de Netwerk Citymarketing Award 2018 moest zijn….:

MarketingOost – Hanzesteden Marketing!!!

Een zeer terechte winnaar en een mooie afsluiting van een inspirerende dag. Complimenten naar de organisatie, de prachtige locatie en alle genodigden en aanwezigen in de zaal. Tot slot werd er nog even bijgepraat onder het genot van een hapje en drankje tijdens de borrel. Tot volgend jaar?

Bekijk de terugblik: https://youtu.be/qSZWqwmZ24k

Rick Moggré
Bekijk profiel