Statistieken voor ondernemers

2 nov. 2016 | Door: Pascal Vleugels

Statistieken voor ondernemers

Hoe kunnen we een ondernemer inzicht geven in de statistieken van zijn vermelding op de website? Wat levert een vermelding op en hoeveel conversies worden er behaald?

Wat willen we nu eigenlijk?

Allereerst zijn we aan de slag gegaan met een aantal partners om te bekijken waar nu de wensen en behoeften liggen. In overleg is er een hele lijst met features en mogelijkheden ontstaan. Deze lijst hebben we gezamenlijk opgesteld in Google Drive, zodat het hele proces transparant is voor alle betrokkenen en ook eenieder zijn bijdrage hierin kan leveren.

Wat zijn de meest belangrijke functionaliteiten?

Om daar achter te komen zijn alle mogelijkheden verwerkt in een lijst, die we hebben gewaardeerd met een score van 1 tot 10. De enquête hebben we opgemaakt in Google Forms, waarna we deze persoonlijk hebben doorgesproken met een aantal stakeholders. Op basis van deze reacties en waarderingen, hebben we een goed inzicht in welke features het meest belangrijk zijn.

Voorbeeld van de enquête

Hoe kunnen we zo veel mogelijk waarde toevoegen?

Op basis van de Action Priority Matrix kijken we waar de meeste behoefte ligt (Impact) versus de complexiteit van ontwikkeling (Effort). Op basis van deze matrix kunnen we in 1 oogopslag zien waar we de meeste winst kunnen behalen.

We maken hier gebruik van http://boardthing.com/ waarmee we op eenvoudige wijze nieuwe “cards” aan kunnen maken en deze op de juiste as kunnen positioneren.

Op dit moment hebben we een duidelijk inzicht in welke features het meest belangrijk zijn, en hoe we deze gefaseerd het beste kunnen implementeren. In de eerste fase worden de meest belangrijke features met de laagste effort geactiveerd, om een zo rijk mogelijk dashboard voor ondernemers te kunnen opleveren.

Hoe ziet het statistieken dashboard eruit?

Indien de ondernemer inlogt in het Open Data Platform, kan hij de statistieken van zijn eigen vermelding bekijken. Een aantal statistieken geven inzicht in het de prestaties van de vermelding:

Views:

Hoe vaak (en op welk device) wordt de vermelding bekeken.

Clicks:

Hoeveel conversies zijn behaald.

Shares:

Hoeveel wordt de vermelding gedeeld op sociale media.

Om meer inzicht te geven in de diverse statistieken en het gebruik van het dashboard hebben we een prototype ontwikkeld:

https://invis.io/YF71DPAXK

Hoe nu verder

Op dit moment worden de eerste stappen gezet qua technische realisatie van het dashboard voor ondernemers. De statistieken-koppeling met Google Analytics is voorbereid en is reeds bezig om alle data op te slaan, zodat deze in het dashboard getoond kunnen worden. Vervolgens worden de belangrijkste statistieken 1 voor 1 geactiveerd.

Pascal Vleugels
Bekijk profiel