Regiofilter wordt uitgebreid met getekende gebieden

17 jun. 2019 | Door: Pascal Vleugels

Regiofilter wordt uitgebreid met getekende gebieden

Gebieden in het Open Data Platform zorgen ervoor dat je op eenvoudige wijze items (locaties, events, enz.) kunt groeperen binnen een geografische regio. In combinatie met de regiofilter kan de bezoeker van je website alle ondernemers in een bepaald gebied bekijken. Tot voor kort stelden we de gebieden samen op basis van postcodes. Vanaf nu is het ook mogelijk om dit op basis van een "getekend gebied op de kaart" in te stellen.

Gebied op basis van postcodes

Voorbeeld van gebied ‘s-Hertogenbosch op basis van postcodes

Een stad als gebied instellen betekent dat je alle postcodes van die plaats in het Open Data Platform bekend moeten zijn. Als we kijken naar een stad als ‘s-Hertogenbosch, dan moeten we de volgende postcodes invoeren:

5200, 5201, 5202, 5203, 5211, 5212, 5213, 5215, 5216, 5221, 5222, 5223, 5224, 5231, 5232, 5233, 5234, 5235, 5236, 5237, 5246

In het Open Data Platform kunnen we alle individuele postcodes invoeren bij een gebied of een specifiek bereik instellen. In bovenstaand voorbeeld (de stad ‘s-Hertogenbosch) zouden dat betekenen dat je de volgende lijst krijgt:

5200 t/m 5203

5211 t/m 5213

5215 t/m 5216

5221 t/m 5224

5231 t/m 5237

5246

Vooral voor grote (complexe) gebieden kan dit een arbeidsintensief klusje zijn. Gelukkig hoeven we dat samen ook maar één keer te doen. Maar wat moet je doen als een klein gebied hebt, zoals een plein, park of natuurgebied? Dan wil je eigenlijk nóg preciezer een gebied kunnen instellen. Daarom hebben we het nu mogelijk gemaakt om een gebied op de kaart te kunnen tekenen.

Gebied op basis van een getekende lijn

Voorbeeld van Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen als gebied

Lever ons een getekend gebied aan en wij kunnen dit in het Open Data Platform importeren. Maak gebruik van bijvoorbeeld de volgende tool: https://geojson.io. Op deze manier kun je heel exact een gebied op de kaart tekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een park, natuurgebied, wijk of zelfs een individuele (winkel)straat.

Hoe werkt het (technisch verhaal ;-)

Iedere locatie of ieder evenement wat opgeslagen wordt in het Open Data Platform is voorzien van een adres. Dat adres is terug te leiden naar een coördinaat. Bijvoorbeeld:

Guldengaarde 4a, 5234 GG is te vinden op coördinaat: 51.725173, 5.287658

Dit coördinaat slaan we op de achtergrond op in het Open Data Platform. Een getekend gebied bestaat uit een heleboel coördinaten. bijv:

Onze zoektechnologie Elasticsearch kan op basis van bovenstaande coördinaten berekenen welke items binnen dit gebied vallen. Voor postcodegebieden werkt het op een soortgelijke manier. Van ieder item met een ingevulde postcode kan berekend worden in welke postcodegebieden het item valt.

Dit kun je met gebieden

Gebieden zijn een van de meest krachtige tools in het Open Data Platform. Je kunt er namelijk je hele database op filteren.

Applicaties

Stel je voor: je hebt een database aangelegd van alle toeristische informatie van de Provincie Utrecht (UBase). Op de website van Amersfoort wil je ook alleen maar alle items van de stad Amersfoort tonen (dus niet van Woerden). Bij een item kun je aangeven op welke applicatie het item getoond mag worden. Een applicatie kan op de achtergrond worden gefilterd op een specifiek gebied.

Regiofilter en sense of place

Voorbeeld van regiofilter op Visit Wadden

Een praktisch voorbeeld: je hebt een website voor een grote regio zoals de Wadden. De bezoekers van de website wil je de mogelijkheid bieden om snel het aanbod van een specifiek waddeneiland te bekijken. Dan kun je gebruik maken van de regiofilter.

En wat denk je van de mogelijkheid om landingspagina’s voor bepaalde gebieden aan te maken? Je hebt per pagina de mogelijkheid om alleen alle locaties van het geselecteerde gebied te tonen.

Getekende gebieden. Binnenkort beschikbaar in de regiofilter.

Het tekenen van gebieden maken we gratis beschikbaar voor alle partners die gebruik maken de regiofilter. Dus heb jij een regiofilter op je website? Dan kunnen we nu ook getekende gebieden importeren in het Open Data Platform.

Bij de volgende update van het Open Data Platform stellen we deze functionaliteit automatisch (en gratis) voor iedereen met de regiofilter beschikbaar.

Pascal Vleugels
Bekijk profiel