On-brand citymarketing met Snapchat geofilters

12 sep. 2017 | Door: Pascal Vleugels

On-brand citymarketing met Snapchat geofilters

Snapchat is hot. Voornamelijk in de doelgroep 15-19 jaar. Hoe laat je deze doelgroep zien wat er allemaal te beleven is in jouw stad? Door middel van Snap Map en Snapchat geofilters wordt dat een fluitje van een cent.

“Maar Snapchat wordt toch gebruikt om naaktfoto’s naar elkaar te sturen?” hoor ik je denken…dit is inderdaad een van de redenen waarom Snapchat in het begin erg populair is geworden. Echter na de beursgang in 2017 moet Snapchat een serieus businessmodel hanteren om levensvatbaar te blijven. Een nieuwe moneymaker van Snapchat is het aanbieden van geofilters. Hiermee kan eenieder een filter aanbieden op Snapchat. Gebruikers kunnen die filter toepassen om over een foto heen te leggen. Het mooie aan een geofilter is dat de filter beschikbaar wordt, op het moment dat een persoon zich in een bepaald gebied bevindt.

Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2017
(https://www.marketingfacts.nl/berichten/nationale-social-media-onderzoek-2017)

Snap Map en geofilters

Enige tijd geleden maakte Snapchat al bekend dat je snaps “in de buurt” kunt bekijken met Snap Map. Als je met 2 vingers “pincht” wordt er een kaart geopend, met alle snaps die in de omgeving zijn gemaakt. Op dat moment kun je zien wat er in je omgeving te doen is. Daarnaast zie je uiteraard waar je vrienden zich op dat moment bevinden. Er zijn behoorlijk wat mensen die zich zorgen maken over hun privacy, aangezien Snapchat jouw locatie weet op het moment dat je de app gebruikt. Dat weerhoudt de snappers echter niet om deze functie gewoon te gebruiken.

Voor citymarketeers is het interessant om te zien wat zich in hun stad afspeelt op Snapchat gebied. Voor locaties waar veel snaps worden gemaakt, worden ze door Snapchat automatisch gebundeld in een story. Dus in het geval dat er een groot evenement plaatsvindt in jouw stad, is er zeer waarschijnlijk een story beschikbaar.

On-demand Snapchat geofilters voor jouw stad

Oorspronkelijk maakte Snapchat al geofilters beschikbaar voor grote evenementen en populaire steden/gebieden in de Verenigde Staten. Deze geofilters kun je als gebruiker over je ‘snap’ heen leggen om te laten zien waar je je op dat moment bevindt. Op een desktop computer is het mogelijk zelf een custom filter te ontwerpen voor jouw gebied via https://geofilters.snapchat.com/. Op dit moment is dat voor bedrijven en persoonlijke filters in Nederland nog niet mogelijk.

At the moment, On-Demand Geofilters are available in Australia, Brazil, Canada, Saudi Arabia, UAE, France, the United Kingdom, and most of the USA

Voor “Communities” zijn deze mogelijkheden wel al beschikbaar. De term community wordt erg breed geïnterpreteerd, zolang het maar een openbare plek is. We hebben zelf al een aantal geofilters ingediend, maar door de strenge richtlijnen is het niet eenvoudig om een filter daadwerkelijk toegevoegd te krijgen.

Voorbeelden van custom geofilters

Maarrrrr……sinds 6 september 2017 is het mogelijk om in Europa je eigen filters te maken voor jouw locatie via de Snapchat app: Snap Geofilters.

Zo maak je een eigen Snap Geofilter

In de app kun je nu zelf een gebied selecteren waarvoor je een filter wilt maken. Dit gebied kan de grootte hebben van een huis, maar kan net zo groot worden als een aantal voetbalvelden. Vervolgens kun je de filter zelf vormgeven. Op het moment dat iemand een snap maakt in jouw geselecteerde gebied, kan er een filter over de foto heen worden gelegd die door jou ontworpen is. Het maken van een eigen geofilter kan al vanaf €6.99.

Maak je eigen geofilter in 5 stappen

  1. Open Snapchat en tap op het Snapchat logo in de linkerbovenhoek
  2. Tap op het instellingen icoontje in de rechterbovenhoek en kies voor “Geofilters op aanvraag”
  3. Ontwerp je geofilter (gelegenheid, thema, teksten, datum en gebied)
  4. Betaal via een in-app aankoop
  5. Stuur je filter naar Snapchat voor goedkeuring (meestal krijg je binnen 24 uur een goedkeuring)
Pascal Vleugels
Bekijk profiel