31 mei 2018 | Door: Pim Stoel & Pascal Vleugels

[NIEUW] Publicatie opties: Toon content op de website, wanneer jij dat wil

Iedere website heeft te maken met actuele content. Content die voorbereid wordt, ingepland moet worden en content die na een bepaalde tijd automatisch van de website moet verdwijnen. Als eindredactie wil je kunnen bepalen wanneer informatie op de website zichtbaar wordt, of juist wanneer informatie moet komen te vervallen. Een vernieuwing van de publicatieopties in het Open Data Platform maakt dit voor gebruikers nog eenvoudiger.

In de oude situatie waren er meerdere manieren om het publiceren van content voor elkaar te krijgen. Er was een publicatievinkje, wat eigenlijk de actieve status van een item bepaalde (vaak werd dat: zichtbaar of niet zichtbaar op de website genoemd). Daarnaast had je ook nog een publicatie- en vervaldatum. De combinatie van deze drie onderdelen (moet ik nu wel of niet het vinkje plaatsen en wat moet ik dan invullen bij de publicatiedatum?) zorgden in sommige situaties voor verwarring. Ook het inplannen van een item bleek vaak lastiger dan nodig. Tel daar de recente werking van “verlopen items” bij op, en dan kom je al snel tot de conclusie dat dit proces geoptimaliseerd kan worden.

Oude werking van publicatieopties

De nieuwe werking van de publicatieopties

Nieuwe publicatieopties

Om het voor iedereen een stuk gebruiksvriendelijker te maken, zijn er voor het publiceren van items altijd drie opties beschikbaar:

Publiceren:

 1. Direct publiceren

  Het item wordt direct gepubliceerd en is direct beschikbaar in de API (en kan dus ook direct op de website getoond worden)
 2. Inplannen

  Kies een datum/tijd waarom het item beschikbaar komt in de API (en dus ook zichtbaar wordt op de website)
 3. Niet publiceren

  Het item is niet beschikbaar in de API (en wordt dus ook niet getoond op de website)

Met deze opties kun je heel eenvoudig kiezen wat er met de ingevoerde informatie mag gebeuren. Ook voor de vervaldatum zijn er drie opties beschikbaar:

Vervallen:

 1. Vervaldatum instellen

  Kies een datum waarop het item niet meer beschikbaar is in de API (en dus ook niet meer op de website wordt getoond. (Lees voor een meer uitgebreide toelichting het artikel over Verlopen items)
 2. Nooit verlopen

  Het item zal altijd beschikbaar blijven in de API (en dus ook altijd zichtbaar zijn op de website)
 3. Automatisch vervallen (alleen voor evenementen)

  Wanneer ingesteld zal het systeem de ingevoerde kalenderdata controleren en automatisch, één dag na de laatste datum van het evenement, de vervaldatum instellen. Hiermee zorg je er dus automatisch voor dat evenementen die zijn geweest niet meer op de website zichtbaar zullen zijn. (Lees voor een meer uitgebreide toelichting het artikel over Verlopen items)

Overzicht van statussen in het Open Data Platform

Het recht om te publiceren

Op dit moment is het Open Data Platform zo ingericht dat alle gebruikers nieuwe items (locaties, evenementen, routes, enz.) aan kunnen maken en deze direct kunnen publiceren. Op dat moment zijn de items ook direct zichtbaar op de gekoppelde systemen zoals de website.

Met de komst van de nieuwe update voor het Open Data Platform is het mogelijk om aan te geven welke specifieke gebruikersrollen mogen publiceren.

Kies de gewenste workflow

In het Open Data Platform zijn de volgende gebruikersrollen beschikbaar: eigenaar, beheerder en gebruiker. Voor deze rollen kan ingesteld worden of zij wel of niet mogen publiceren. Op het moment dat bijvoorbeeld de rol “gebruikers” geen rechten heeft om items te publiceren, zijn de publicatieopties niet beschikbaar in de interface voor de gebruikers binnen deze rol.

Op dit moment zijn er drie scenario’s beschikbaar:

1. Gebruikers mogen publiceren

De huidige werking van ODP. Gebruikers kunnen zelf publiceren

2. Gebruikers mogen nooit publiceren

De opties voor publicatie en vervallen zijn niet beschikbaar voor de gebruikers binnen de rol “gebruikers”. Een reeds bestaand item wat bewerkt wordt door een gebruiker, wordt automatisch offline geplaatst, zodat een redactie het item opnieuw kan controleren. De redactie ontvangt hiervan een notificatie (lees meer over de notificaties)

3. Gebruikers mogen nieuw aangemaakte items niet publiceren

De opties voor publicatie en vervallen zijn niet beschikbaar voor de gebruikers binnen de rol “gebruikers”. Indien de redactie het item heeft gepubliceerd, zal de status daarna altijd hetzelfde blijven. Met andere woorden: als de gebruiker weer wijzigingen op het item aanbrengt zal het item ook gepubliceerd blijven. De redactie kan notificaties instellen voor wijzigingen van item (lees meer over de notificaties)

Met deze update aan de publicatieopties kan iedere gebruiker specifieker instellen wat er met zijn of haar informatie mag gebeuren. Bij de update naar de nieuwe versie van het Open Data Platform komt deze functionaliteit automatisch en voor alle gebruikers beschikbaar.

Pim Stoel
Bekijk profiel
Pascal Vleugels
Bekijk profiel