Gebruik een widget om jouw actuele content te delen met anderen

1 aug. 2022 | Door: Pascal Vleugels

Gebruik een widget om jouw actuele content te delen met anderen

Met een widget is het eenvoudig om jouw content op de website van een ander te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een actuele agenda. Dit zorgt ervoor dat jouw content een groter bereik krijgt en anderen niet belast worden met het creëren en verzamelen van actuele content. Je kunt er ook voor kiezen om content van anderen op je eigen website te tonen, bijvoorbeeld het actuele weer. Door goede widgets te gebruiken, voorzie je bezoekers van de meest waardevolle en relevante informatie, zonder dat je daar zelf veel redactiewerk voor hoeft te doen.

Widget voor website beheerder

Als websitebeheerder kun je zelf een widget op je website zetten om content van een andere bron in te laden. Denk bijvoorbeeld aan een weer-widget, waarmee je het meest actuele weer op je website kunt tonen.

Als websitebeheerder kun je ook zelf een widget aanbieden met content van je eigen website. Deze widgets kunnen anderen dan vervolgens gebruiken op hun eigen website. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers in jouw bestemming.

Widget voor ondernemers

Als ondernemer wil je aan bezoekers van je website laten zien welke mooie dingen er in de omgeving te doen zijn. Door gebruik te maken van een widget kan dat eenvoudig. De ondernemer hoeft zelf geen activiteiten uit te zoeken of een evenementenkalender actueel te houden. Deze content wordt automatisch ingeladen via een widget. Deze widget kan worden aangeboden door de city-en/of regiomarketing organisatie.

Voorbeelden van widgets

De mogelijkheden van widgets zijn eindeloos, we laten een paar voorbeelden zien:

Het actuele weer

Voor Noordwijk ontwikkelden we een weer-widget, waarmee de bezoeker het meest actuele weer kan bekijken. Met name voor een strandbestemming is het wel fijn om te weten of de zon schijnt, of dat er een lekker windje staat om te surfen. Het weer, gecombineerd met een live webcam stream geeft je een goed idee hoe het strandweer eruit ziet.

Uitagenda in de regio

Wie graag buiten de gemeentegrenzen cultuur opsnuift was voorheen wel even bezig met het achterhalen van de regionale parels. Met RegioRadar Eindhoven wordt het vrijetijdsaanbod van de regio voortaan op één plek ontsloten. Van Oirschot tot aan Deurne, van Reusel- de Mierden tot Groote Heide, voor jong en oud. Door middel van de widget van Eindhoven Regioradar kunnen regiopartners en ondernemers het actuele uitaanbod in de regio Eindhoven op de eigen website plaatsen.

Realtime beschikbaarheid informatie

Wil je weten of die leuke B&B beschikbaar is in jouw vakantieperiode? Voor Waterland van Friesland ontwikkelden we een beschikbaarheidswidget, waarmee je op een kalender kunt zien wat de actuele prijs en beschikbaarheid is voor verblijfsaccommodaties. Door middel van een connector koppelen we automatisch de juiste widget aan de locatie in het Open Data Platform.

Zo werkt de widget

Een widget is eigenlijk een soort doorgeefluik. Een widget laat content zien die van een andere bron af komt. Je moet dus altijd doorverwijzen naar een pagina, waar de echte content te lezen en te bekijken is.

Je hebt een aantal dingen nodig:

De bron

De content in een widget moet ergens vandaan komen en die moet ook ergens naar doorverwijzen. Een van die bronnen kan het Open Data Platform zijn. De data uit het Open Data Platform kunnen we rechtstreeks in een widget inladen. Je kunt zelf instellen welke data je in de widget wilt tonen. Denk bijvoorbeeld aan:

Widget code

Als iemand een widget op zijn eigen website wilt plaatsen, kan dat door een stukje code te kopiëren en in de website te plakken. Daar is vrijwel geen technische kennis voor nodig. Deze code zorgt ervoor dat de juiste widget met de juiste content ingeladen kan worden.

Website waar de widget op geplaatst wordt

De website waar de widget code in geplakt is, toont alle content die ingesteld is, in de widget code. De bezoeker van de website kan de content bekijken en doorklikken naar een dieperliggende pagina. Deze dieperliggende pagina is altijd te bekijken op de bron-website. De bezoeker verlaat dan de oorspronkelijke website.

Wil je ook een widget?

We hebben een widget beschikbaar, waarmee je direct data uit het Open Data Platform kunt laden. Vraag direct een demo aan, we vertellen je er graag meer over

Pascal Vleugels
Bekijk profiel