Gebruik 301 redirects voor het behouden van je SEO ranking

9 nov. 2022 | Door: Rick Moggré & Pascal Vleugels

Gebruik 301 redirects voor het behouden van je SEO ranking

Bij Insiders krijgen we geregeld hulpvragen vanuit onze partners over de inzet van 301’s. Wat is nu precies een 301 en hoe kunnen deze het beste ingezet worden voor een website? In dit artikel duiken we in de wereld van 301’s en praten we je helemaal bij over dit onderwerp.

Voordat we het gaan hebben over de toepassing van een 301 op de website is het belangrijk om eerst te weten wat een 301 precies is.

Wat is een 301 redirect

Een 301 is een omleiding of doorverwijzing van de ene pagina naar een andere pagina. De technische betekenis is: 301 Moved Permanently.

Met een 301 redirect vertel je de zoekmachine dat een pagina definitief verhuisd is naar een andere url

Met deze methode kun je ervoor zorgen dat bezoekers op de juiste pagina van de website terechtkomen. Stel dat een pagina op de website komt te vervallen, dan wil je voorkomen dat bezoekers op een 404 (niet-bestaande) pagina terechtkomen. In dit geval kun je gebruik maken van een 301 en bezoekers doorsturen naar de juiste content op de website.

Waarom gebruik je 301’s?

Wanneer gebruik je 301’s?

Er zijn meerdere toepassingen waarin het gebruik van een 301 belangrijk is. Hieronder omschrijven we een viertal verschillende scenario’s welke in de praktijk vaak voorkomen.

Scenario 1: Structuurwijziging van de website

Wanneer de menustructuur van de website aangepast wordt, bijvoorbeeld bij het hernoemen of herindelen van pagina’s in de hoofdnavigatie, kun je ervanuit gaan dat 301’s noodzakelijk zijn. Bij een wijziging van de menustructuur wijzigen namelijk ook de URL’s van de pagina’s (en onderliggende pagina’s). Waar bezoekers voorheen een URL konden bereiken zal bij een wijziging van de structuur de bezoeker uitkomen op een niet-bestaande pagina (404). Hierdoor is het belangrijk om aan de hand van een 301 aan te geven wat de nieuwe pagina is en deze daardoor netjes te laten doorverwijzen.

Scenario 2: Website migratie (nieuw domein)

Zodra een oude website over gaat naar een nieuwe website is het belangrijk om 301’s in te stellen van de oude website naar de nieuwe website. Een website bouwt namelijk in de loop van tijd SEO-waarde op, wat zorgt voor hogere rankings en verkeer in zoekmachines. Zodra er een nieuw domein wordt ingezet, begin je weer vanaf nul. Met 301’s kun je ervoor zorgen dat de SEO-waarde wordt meegenomen naar de nieuwe website, zodat er geen rankings en verkeer verloren gaan. Hierbij is het belangrijk dat alle geïndexeerde pagina’s worden doorverwezen naar de nieuwe pagina’s op de nieuwe website voor een optimaal behoud van bezoekers en SEO-waarde.

Scenario 3 Verlopen pagina’s

Is een pagina niet meer relevant of verlopen? Dan is het gebruikelijk om de pagina offline te plaatsen, zodat deze ook niet meer bereikbaar is voor bezoekers. Echter zal deze pagina dan ook in de loop der tijd niet meer zichtbaar zijn in zoekmachines. Wil je het verkeer op deze pagina behouden en doorverwijzen naar een alternatieve relevante pagina? Dan is het aan te raden om een 301 in te stellen naar de nieuwe pagina die je voor ogen hebt. psst...wist je dat we al een aantal bijzondere dingen doen met verlopen evenementen? Lees het blogartikel: Nóg betere ranking door "verlopen items"functionaliteit.

Scenario 4: Tijdelijke campagne pagina’s

Zodra een online campagne pagina of website wordt ingericht, wordt hiervoor vaak een unieke URL gehanteerd. Het kan echter voorkomen dat de content niet op deze URL geplaatst gaat worden. Er kan bijvoorbeeld een afwijkende campagne-URL gebruikt worden in offline en online communicatie, omdat het vanuit marketing oogpunt beter oogt en beter overkomt op de doelgroep. Door middel van een 301 is het mogelijk om de campagne-URL te gebruiken in alle communicatie-uitingen, waarmee al het verkeer automatisch wordt doorverwezen naar de juiste pagina’s op de website.

Moet je altijd een 301 redirect instellen, of is een 404 ook prima?

Als de content op de pagina die nu weg is (of waarvan de url is aanpast) op een andere plek staat, dan is dat zeker aan te raden. Maar soms is de content gewoon echt weg. Dan is het prima om daar een 404 pagina voor te krijgen. De pagina zal dan ook langzaamaan verdwijnen in de zoekmachines. Lees tips over 404-pagina's in ons artikel op Frankwatching: Help! een 404-melding op mijn website...wat nu?

Hulp nodig bij het opstellen van een 301-lijst?

Ter voorbereiding van het instellen van 301’s stelt Insiders een 301-lijst op. In een Excel-document wordt inzichtelijk gemaakt welke pagina’s geïndexeerd zijn, traffic genereren en welke pagina’s doorverwezen moeten worden naar nieuwe pagina’s. Daarbij adviseren wij altijd om de pagina’s zo specifiek mogelijk door te verwijzen. Gaat de oude pagina over mountainbiken, stel dan een 301 in naar de nieuwe pagina over mountainbiken (en dus niet een pagina over fietsen). Op deze manier wordt gezorgd voor een maximaal behoud van de rankings en het verkeer op alle pagina’s. Is een locatie, evenement of blog niet meer relevant en is er geen “nieuwe pagina”? Verwijs dan de oude pagina door naar de overzichtspagina (respectievelijk /locatie, /agenda, /blogs).

Voorbeeld van een goed ingevulde 301-lijst (dit is een deel van een volledige 301-lijst*)*:

Voorbeeld redirectlijst

Rick Moggré
Bekijk profiel
Pascal Vleugels
Bekijk profiel