Een UITagenda die precies laat zien wat je wilt. (Sorteringen 2.0)

12 jun. 2017 | Door: Pascal Vleugels

Een UITagenda die precies laat zien wat je wilt. (Sorteringen 2.0)

Uniek in Nederland: Een UITagenda die alle evenementen in een logische volgorde laat zien. Door ons nieuwe slimme algoritme worden unieke en belangrijke evenementen eerder getoond dan langlopende evenementen. Zo ziet de bezoeker altijd de meest interessante evenementen in zijn UITagenda.

Hoe werkte de oude situatie

Voorbeeld van sortering van evenementen in de oude situatie

Alle evenementen hebben één overeenkomst: ze hebben een tijd en datum wanneer ze plaatsvinden. Het is dan ook een logisch gevolg dat alle evenementen op datum gesorteerd worden in de agenda. Maar dat klinkt simpeler dan het is. Want hoe ga je om met een evenement wat alleen vandaag plaatsvindt, versus een evenement wat wekelijks terugkeert? In het Open Data Platform (ODP) heb je de mogelijkheid om diverse soorten patronen in te voeren, om er zeker van te zijn dat de juiste tijd en datum in de UITagenda worden getoond.

Voorbeeld van kalenderpatronen in het Open Data Platform

Deze kalenderpatronen zorgen ervoor dat er dagelijks een heleboel evenementen plaatsvinden. De ordening van deze evenementen gaat dan ook vaak mis. In de meeste gevallen worden als eerste evenementen getoond die vaak voorkomen. Dat zorgt ervoor dat unieke (grote) evenementen vaak niet direct in beeld zijn. Een rondgang door diverse online UITagenda’s leerde ons dat dit probleem overal optreedt. Enerzijds willen we de bezoeker echt relevante evenementen als eerste laten zien, maar anderzijds willen we de redactie voldoende mogelijkheden geven om specifieke evenementen prominenter terug te laten komen.

Het verschil tussen promoties en scores

In een eerder artikel over sorteringen van overzichten schreven we al over de inzet van de “Promotie”-module, deze is nu ook geschikt gemaakt voor evenementen. Daarnaast is nu ook voor evenementen het veld “Score” beschikbaar. Hiermee kan de redactie zelf bepalen welke evenementen (binnen de geselecteerde datum) prominenter getoond dienen te worden.

Verbeterde resultaten door sortering op kalenderpatronen

Kalenderpatronen zorgen ervoor dat evenementen vaker terug kunnen keren, maar zorgen er tevens voor dat de sortering ook een stuk complexer wordt. In de complexiteit van de patronen, schuilt ook juist de kans om de sorteringen een stuk beter te maken. Op basis van het “type” kalenderpatroon kunnen we voorspellen of een evenement “belangrijker” is dan een ander even, een korte uitleg:

Een evenement wat maar eenmalig plaatsvindt, is zeer waarschijnlijk belangrijker dan een evenement wat dagelijks terugkeert.

Met dat gegeven in het achterhoofd, kunnen we de type kalenderpatronen gebruiken om betere sorteringen te maken. Het type kalenderpatroon geeft namelijk aan of het evenement “belangrijker” is dan een ander evenement.

We hanteren nu de volgende sortering (op volgorde van belangrijkheid):

1. Specifieke datum

(bijv. Eenmalig concert zoals Guns ‘n Roses in het Goffertpark)

2. Jaarlijks event

(bijv. Jaarlijks terugkerend evenement zoals de Dutch Design week)

3. Maandelijks

(bijv: Foodmarket elke 1e zondag van de maand)

4. Wekelijks

(bijv: Pubquiz in het stadscafé)

5. Dagelijks

(bijv: Fietstocht door de bossen)

Hoe werkt de verbeterde sortering in de UITagenda

De sortering op basis van de kalenderpatronen is de grootste ingreep die is gedaan om de evenementen op een logische volgorde te tonen. Maar naast de patronen zijn ook promoties en scores toegevoegd die invloed uit kunnen oefenen op de positionering van evenementen.

1. Datum

Binnen de UITagenda is de datum altijd leidend. Een item van morgen zal NOOIT voor een item wat vandaag plaatsvindt getoond worden. Indien voor een periode wordt gekozen, worden ook alle dagen achter elkaar getoond, ongeacht welke andere kenmerken het evenement ook heeft.

2. Promotie

In het Open Data Platform kunnen evenementen door middel van de “Promoties”-module een bepaalde promotiescore meekrijgen. Hoe hoger deze score, hoe hoger dit evenement in de overzichten komt te staan. Evenementen met een promotie zullen altijd als eerste in de overzichten getoond worden NA de volgorde op datum. (Let op: Als een event met een promotie NIET vandaag plaatsvindt, maar morgen, zal deze MORGEN dus helemaal bovenaan staan, niet vandaag al!)
Indien er meerdere items zijn met dezelfde datum EN promotie-score, worden deze items (per dag) willekeurig getoond (of er kan door middel van de “Score” hierin redactioneel een volgorde worden bepaald).

3. Type patroon

Op basis van het type kalenderpatroon worden de evenementen gesorteerd binnen een dag. Een evenement wat jaarlijks voorkomt, staat voor een evenement wat dagelijks terugkeert.

4. Score (nieuwe functionaliteit!)

De redactie heeft de mogelijkheid om in het Open Data Platform door middel van het nieuwe veld “Score”, het evenement een score mee te geven. Hoe hoger de score, hoe hoger het evenement terugkomt in de overzichten binnen NA de datumsortering. (De score kan ook een negatieve waarde zijn, dat betekend dat het evenement ook achteraan in de overzichten getoond kan worden binnen die dag.) Standaard heeft een evenement een score van “0”. Indien er meerdere items zijn met dezelfde “Score”, worden deze items (per dag) willekeurig getoond.

5. Random

Alle items die geen promotie of score hebben, worden (per dag) willekeurig getoond.

Binnenkort beschikbaar!

In de volgende major update zal de nieuwe sortering automatisch beschikbaar komen. Bij je contactpersoon kun je navragen wanneer de volgende update staat ingepland.

Wat vind jij van deze verbeteringen? Of heb je nog vragen of suggesties? Laat het horen via info@plaece.nl

Pascal Vleugels
Bekijk profiel