Drukte-advies met behulp van de Sense of Place druktekaart

19 jun. 2020 | Door: Pascal Vleugels

Drukte-advies met behulp van de Sense of Place druktekaart

Plaats een kaart op de website met de plaatsen waar het rustig of druk is. Bezoekers kunnen dan zelf een afweging maken om wel/niet naar een bepaald gedeelte binnen jouw bestemming te gaan.

We zijn allemaal op zoek naar de heilige graal om actueel en realtime te laten zien hoe druk het ergens is. Op dit moment is er maar 1 partij die dit kan: Google (met hun Google Popular Times). Google geeft deze data niet vrij, maar toont deze wel in de eigen Google Maps App. Sinds kort laten ze in ieder geval bij OV-stations een waarschuwing zien als het ergens te druk is. Ze voegen zelfs een mogelijkheid toe, om als gebruiker te melden wanneer het te druk is.

Om zelf een drukte-database (gebaseerd op actuele data) aan te leggen, zul je een heleboel bronnen aan elkaar moeten gaan knopen. Aangezien er honderden verschillende systemen zijn, die allemaal op een andere manier werken en geen uniforme data-standaard hebben is het op zijn zachtst gezegd een uitdaging om alle databronnen te combineren. Aangezien dit ontzettend veel tijd, energie (en geld) kost, kijken we ook naar meer praktische oplossingen die relatief eenvoudig ingezet worden. Tot het moment dat we beschikken over een landelijke drukte-database, kunnen we op een laagdrempelige, handmatige manier toch een drukteverwachting afgeven.

Maak een drukte voorspelling op basis van historische data

Je weet ongetwijfeld wanneer het wel of niet druk is op jouw bestemming. Deze kennis heb je in het verleden opgedaan. Daar kun je nu de vruchten van plukken! Maak voor jezelf een overzicht van plaatsen waar je een drukte-advies voor uit zou willen geven.

Door jouw bestemming “op te knippen” in bepaalde deelgebieden, kun je per gebied een indicatie van de verwachte drukte geven. Deze indicatie is gebaseerd op kennis uit het verleden, maar kan ook actueel bijgewerkt worden op basis van “meldingen” van handhaving of cityhosts. Je zult ongetwijfeld nauw contact hebben met de mensen die op dagelijkse basis op jouw bestemming rondlopen. Op deze manier kun je steeds nauwkeuriger je voorspelling gaan maken en aanpassen.

In het CMS van je website maken we een speciaal kaartje voor je, wat is ingedeeld in jouw gewenste gebieden. Per gebied kun je per dag/dagdeel de verwachte drukte invoeren. Op de website wordt dit door middel van een aantal kleuren eenvoudig inzichtelijk gemaakt.

Website met kaartje met drukte indicatie in de binnenstad

Voorbeeld van een kaart van de stad met een drukte-voorspelling

Dit kan de Sense of Place druktekaart

Pascal Vleugels
Bekijk profiel