Deel interessante pagina’s via sociale media: Nu AVG-Proof

27 aug. 2018 | Door: Pim Stoel & Pascal Vleugels

Deel interessante pagina’s via sociale media: Nu AVG-Proof

De mogelijkheid om pagina’s te delen via sociale media is niet nieuw. Sinds de opkomst van sociale media is er altijd een behoefte geweest om interessante websites met elkaar te delen. Dit kan via de zogenaamde ‘social share buttons’. Nu is deze functionaliteit ook AVG-Proof.

Je kent ze vast wel. Meestal staan onderaan de pagina een aantal icoontjes van de meest gebruikte sociale media. Denk hierbij aan Facebook, Twitter, LinkedIn of Whatsapp. Wanneer je als bezoeker op een van de icoontjes klikt, word je netjes doorverwezen naar het sociale platform waarbij je direct een mogelijkheid krijgt om de pagina te delen.

Sinds de aangescherpte privacywetgeving AVG (gehandhaafd sinds mei 2018) heeft er een verandering plaatsgevonden in de ‘social share buttons’. Veel gebruikte social sharing diensten (zoals AddThis) bieden een website-eigenaar eenvoudig de mogelijkheid om deze iconen te activeren. Hierbij is er echter ook een tegenprestatie: AddThis krijgt de mogelijkheid om het verkeer van je website te analyseren (via zogenaamde trackingcookies). In de nieuwe wetgeving is bepaald dat een bezoeker daar expliciet toestemming voor moet geven, voordat de gegevens mogen worden gebruikt. Tot voor kort maakte Citynavigator gebruik van de diensten van AddThis.

Omdat wij de bescherming van de persoonsgegevens van de bezoekers van onze websites belangrijk vinden, hebben wij besloten om het gebruik van AddThis niet standaard meer aan te bieden

Om de privacy van jullie bezoekers beter te kunnen controleren en garanderen, hebben wij ervoor gekozen om bestaande diensten niet meer te ondersteunen. In plaats daarvan hebben wij zelf een deel-mogelijkheid gerealiseerd.

Wat gaat er veranderen met de nieuwe deel-functionaliteit

In basis merkt een website-bezoeker geen verschil: de bekende icoontjes staan nog steeds op eenzelfde plek binnen de website en de mogelijkheid om pagina’s te delen werkt identiek. Het grootste verschil: er is geen expliciete toestemming van een bezoeker nodig om deze iconen te tonen, omdat er geen gegevens van bezoekers worden bijgehouden en uitgewisseld met externe diensten.

Let op: om een pagina te delen op een sociaal platform (bijvoorbeeld: Facebook) dient een bezoeker uiteraard een account te hebben en gelden de voorwaarden van de diverse sociale media. De bezoeker kan zelf besluiten om per sociaal netwerk wel/geen (tracking)cookies toe te staan.

Ook de snelheid van de website is hiermee verbeterd. Doordat wij geen gebruik meer hoeven te maken van externe diensten, kunnen wij de ‘social share buttons’ sneller inladen, wat weer resulteert in snellere pagina’s en een snellere website.

Het is nu ook mogelijk om de ‘social share buttons’ op een redactionele pagina toe te voegen. Er is een aanvullende pagepart ontwikkeld, waarmee je eenvoudig kunt bepalen waar de deel-iconen getoond mogen worden.

Met de komende update worden automatisch alle ‘social share buttons’ voor je eigen website weer geactiveerd en zal ook de nieuwe pagepart beschikbaar komen.

Pim Stoel
Bekijk profiel
Pascal Vleugels
Bekijk profiel