Dag van de Citymarketing 2017 in gastvrij ‘s-Hertogenbosch

16 feb. 2017 | Door: Rick Moggré

Dag van de Citymarketing 2017 in gastvrij ‘s-Hertogenbosch

Een stralende zon, volgepakt programma met toonaangevende sprekers, talkshows, en elevator pitches waren de voortekenen voor een geslaagde Dag van de Citymarketing 2017. Rond de klok van tien stroomde de Galloway in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch vol. Het belangrijkste vraagstuk van de dag: wie wordt de grote winnaar van de Netwerk Citymarketing Awards 2017? Wij van Citynavigator deden verslag.

Onder het genot van een welkomstdrankje en natuurlijk Bossche bollen in de Galloway in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen zijn de gasten met een warm welkom onthaald door de uitstekende organisatie. Na een korte Meet & Greet werden de aanwezigen naar de Limousin 1 geleid voor het rijk gevulde programma.

Tijdens de Netwerk Citymarketing Awards 2017 zijn er twee prijzen uitgereikt: een juryprijs en een publieksprijs. De genomineerden zijn voorgedragen aan de vakjury vanwege een bijzondere of opvallende bijdrage op het gebied van citymarketing. De onafhankelijke vakjury reduceerde de vele kanshebbers tot een aantal van vijf genomineerden.

De genomineerden zijn gevraagd om deze dag een elevator pitch te geven, waardoor de aanwezigen konden stemmen op de winnaar van de publieksprijs 2017. Voor de juryprijs selecteerde de onafhankelijke jury de winnaar. De genomineerden van 2017 in een notendop:

Merkboek Den Haag

Bureau Citybranding / CommunicatieLab gemeente Den Haag

“Het digitale merkboek is ontwikkeld met vele partijen in de stad, onder coordinatie van Bureau Citybranding van de Gemeente Den Haag. Het Merkboek Den Haad is bedoeld als inspirerende toolkit met praktische middelen zoals kernboodschappen, facts en figures, foto’s en filmpjes” – merkdenhaag.nl

Jheronimus Bosch 500 jaar, ‘gezamenlijk gastvrij’

Gemeente ’s-Hertogenbosch

“De stad ’s-Hertogenbosch herdacht de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch groots met het meerjarenprogramma Jheronimus Bosch 500, vol sociaal-culturele, wetenschappelijke en artistieke activiteiten. Een uniek en ambitieus internationaal evenement, waarmee Jheronimus Bosch’ plaats in de absolute top van de Nederlandse meesters definitief werd (her)bevestigd en hij overtuigend en definitief werd verbonden aan zijn stad ’s-Hertogenbosch.”

Wintercampagne David Bowie is in Groningen

Marketing Groningen

“De veelbesproken tentoonstelling ‘David Bowie is in het Groninger Museum werd samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen. In deze zinnenprikkelende multimediale ervaring waren meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van David Bowie te zien. Hij bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar. De tentoonstelling is op wereldtour en heeft na Londen de steden Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs, Melbourne en Groningen bereikt.” – davidbowie-groningen.nl

Leiden stad van ontdekkingen/campagne T-rex ontdekt

Leiden Marketing

“In de zomer van 2012 sprak directeur Edwin van Huis deze woorden voor het eerst uit. Maar waar haal je een Tyrannosaurus rex vandaan? En waar haal je het geld vandaan? Toch is het gelukt. Onderzoekers van Naturalis gingen op zoek in de Verenigde Staten. Uiteindelijk groeven ze het skelet in september 2013 op in Montana. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd. Op vrijdag 26 augustus kwam T. rex aan in Leiden, onder begeleiding van politie, paleontoloog Anne Schulp en bioloog Freek Vonk. De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je nu ontmoeten in Naturalis.”

Ede kiest voor Food: van zaadje tot appelboom die nu vrucht gaat dragen

Citymarketing Ede

“We willen kleine producenten helpen om producten naar de markt te brengen. Daarom willen we 10 procent van de omzet van Food Unplugged doneren aan een nieuw initiatief: de Farmeteers Academy. Deze academie gaat primaire producenten – telers, boeren, maar ook bierbrouwers, koffiebranders, broodbakkers - opleiden tot marketeer. De internetrevolutie biedt volop kansen voor bijzondere producenten. Maar dan moet de ‘farmer’ ook marketeer worden: ‘farmeteer’. Met de Farmeteers Academy gaan we deze ondernemers helpen een brug te slaan tussen producent en consument.” – food-unplugged.com

Kick-Off congreszaal Limousine 1

Gespreksleider Marijke Roskam trapte de dag af, waarna Martijn Bulthuis, voorzitter Netwerk Citymarketing, de microfoon overnam en alle aanwezigen welkom heette. De Dag van de Citymarketing ging officieel van start…

De eerste spreker, Manolis Psorras, een “innovator, strategic thinker & planner, debater, and, above all else a true citizen of the world” was overgekomen uit Griekenland. De lading van de presentatie was een interessant item voor alle citymarketeers, namelijk de ‘sharing economy’ en het gevolg ervan op toerisme.

De ‘Sharing Economy’ en initiatieven zoals Airbnb heeft invloed op de hedendaagse toerisme. Manolis Psorras zoomt verder in op de “dark side” van Sharing Economy en “The top challenges” en sloot zijn boeiende presentatie af met het wijze slotadvies “Disrupt the disruptors & focus on your USPs”.

Na de inspirerende woorden van Manolis Psorras was het de beurt aan de eerste genomineerden om de aanwezigen te overtuigen waarom zij op hen zouden moeten stemmen. De aftrap was voor Merkboek Den Haag. Alle genomineerden kregen totaal vijf minuten de tijd om een elevator pitch te houden. Aan de hand hiervan stemmen de aanwezigen in de zaal stemmen op de winnaar van de publieksprijs van de Netwerk Citymarketing Awards 2017.

De tweede pitch was van ’s-Hertogenbosch, die geheel op eigen wijze het podium betraden met visuele Jheronimus Bosch-creaties en een elevator pitch in de vorm van een video. Met deze indrukken op zak werden de aanwezigen richting de Galloway geleid voor een ontspannen hapje en drankje tijdens de coffee break.

Na de korte onderbreking was het podium omgetoverd in het decor van een ware talkshow. Kirsten Willunat, Jules Goris en Lian Duif namen plaats op de bank om meer te vertellen over de ins-en outs van de voorbereidingen en de belangrijkste lessen tijdens het Jheronimus Bosch jaar.

Tijdens de talkshow zoomde Marijke Roskam meer in op de aanpak, de lessons learned en hoe met deze legacy de toekomst tegemoet wordt getreden. De eerste stappen van de voorbereiding werden al gezet in 2016.Het is een enorm project geweest waarbij meerdere organisaties en partijen betrokken waren met een resultaat waar iedereen trots op kan zijn. De talkshow werd afgesloten met een vragenvuurtje van het publiek.

Na de talkshow kregen Groningen,Leiden en Ede de kans om het publiek naar zich toe te trekken voor de Netwerk Citymarketing Publieksprijs 2017.

Met alle elevator pitches achter de rug was het nu taak aan het publiek om te stemmen op de winnaar van de publieksprijs, die later op de dag bekend gemaakt zou worden.

Met de uitreiking in het vooruitzicht werd dagdeel 3 voortgezet met de Energizer. Onder leiding van Marijke Roskam werden leuke en interessante vragen behandeld en beantwoord door het publiek. Tijdens de Energizer werden groepjes gemaakt om zo kennis te delen met collega vakgenoten. Een interessant, interactief item waarbij de hulp van het de aanwezigen werd ingeroepen.

Voor de volgende gastspreker tijdens de Dag van de Citymarketing was het nog maar even de vraag of zij aanwezig kon zijn. Judith van Oost uit Antwerpen had namelijk last van griep, maar wilde hoe dan ook deze dag niet aan haar voorbij laten gaan. Voor ons een fijne beslissing!

Judith van Oost vertelde meer over de “atypische” merkgedachte waarmee Antwerpen zich profileert in de communicatie naar bezoekers, bedrijven en brains. Het advies luidt om meer out-of-the-box te durven denken door citymarketeers.

Aan Danny Mekic de eer om de dag voor de gastsprekers af te sluiten voordat er bekend werd gemaakt wie de winnaar zou zijn van de Netwerk Citymarketing Publieksprijs en Juryprijs van 2017.

Op het gebied van marketing is Danny Mekic geen onbekende. De ondernemers/ Technologie- en Innovatie-expert werd eerder door het magazine Sprout van Management Team uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland. En Elsevier noemde hem ‘een van de vijf grootste Nederlandse talenten’.

Danny Mekic nam de aanwezigen mee in de veranderende wereld en het efficiënt gebruik maken van Big Data. Wat is Big Data, waarvoor wordt het gebruikt, en slaan we er niet in door?

Door de veranderende wereld en de mogelijkheden met betrekking tot technologie zijn er steeds meer platformen en mogelijkheden om je doelgroep te bereiken. Hierdoor wordt het ook steeds complexer. Neem als voorbeeld de bitcoin waarmee ontraceerbare transacties kunnen worden verricht.

In Nederland en de rest van Europa lopen we voorop in technologie. Nederland doet het heel goed met gespecialiseerde ICT-skills. Toch schept dit al snel onzekere gedachten en de angst dat er meer banen zullen verdwijnen, terwijl er toch beter optimistisch gekeken moet worden naar de technologische ontwikkelingen.

Het verzamelen van data wordt steeds gemakkelijker. Maar slaan we hier niet in door? Is het nodig om op allerlei mogelijke manieren zoveel mogelijk data te verzamelen? Ook als dit ten koste gaat van de privacy? We moeten ons daarom afvragen of we niet te ver gaan met smartcities en big data.

Danny Mekic sloot af met de wijze woorden: innovatie begint met een droom en het flexibeler zijn dan je omgeving. Tot slot maakte hij graag gebruik van de quote van Steve Jobs “People don’t know what they want, until you show it to them”.

AND THE WINNER IS….

Na alle interessante gastsprekers, elevator pitches en de talkshow was het tijd om te winnaar(s) bekend te maken van de Netwerk Citymarketing Awards 2017. De stemmen van het publiek werden geteld ten behoeve van de publiekswinnaar en de onafhankelijke vakjury was klaar om de winnaar van de juryprijs bekend te maken.

De genomineerden werden niet langer in spanning gehouden. Dit jaar zijn zowel de publieksprijs als de juryprijs welverdiend gewonnen door:

Jheronimus Bosch 500 jaar - ‘s-Hertogenbosch

Het eindoordeel van de vakjury luidde: “Uit het juryrapport kwam naar voren dat de kwaliteit van de 5 genomineerde inzendingen hoog was en dat alle initiatieven een zeer reële kans maakten om de award te winnen. ’s-Hertogenbosch heeft een zeer succesvol jaar gekend, waarbij een maximaal rendement gerealiseerd is en de lokale, nationale en internationale impact van het Jheronimus Bosch 500 jaar groot was.”

Na de uitreiking werd de Dag van de Citymarketing afgesloten tijdens een borrel in de Galloway met een hapje en een drankje. Dit betekende een einde aan een geslaagde Dag van de Citymarketing. Wij, van Citynavigator, kijken terug op een geslaagde en inspirerende dag in ons eigen ’s-Hertogenbosch.

Rick Moggré
Bekijk profiel