Crowd control gebaseerd op Toeristische en Recreatieve Dichtheid van Nederland

30 jun. 2020 | Door: Pascal Vleugels

Crowd control gebaseerd op Toeristische en Recreatieve Dichtheid van Nederland

Op plaatsen waar zich veel toeristische ondernemers en activiteiten bevinden, is de kans groot dat er potentiele hotspots ontstaan qua drukte. Door middel van een heatmap is het eenvoudig om deze hotspots in kaart te brengen.

Alle locaties in het Citynavigator Open Data Platform (of andere externe databron) kunnen op een kaart getoond worden. Door hier een heatmap van te genereren, is het mogelijk om te zien waar de dichtheid het grootst is. Dit kan bijvoorbeeld in de binnenstad zijn, maar ook in bepaalde landelijke gebieden. Zodra je weet waar de meeste (toeristische) activiteiten plaatsvinden, kun je ook gerichter bepalen waar je bezoekers wel/niet heen wilt leiden in het kader van bezoekersspreiding en crowd management.

Bekijk de Kaart Toeristische Dichtheid Nederland op:
https://heatmap.plaece.nl

De Kaart Toeristische en Recreatieve Dichtheid van Nederland laat zien waar de toeristische en recreatieve ondernemers in Nederland zich bevinden.

We hebben gekeken naar alle data in de Citynavigator Open Data Platformen van onze DMO’s in Nederland, van de Wadden tot Maastricht. Meer dan 200 grote en kleine bestemmingen in Nederland hebben we letterlijk in kaart gebracht. Op deze manier kunnen we inzichtelijk maken waar de dichtheid van toeristische ondernemers het grootste is. In de huidige situatie met alle Corona-maatregelen, kunnen dit dus potentiële hotspots zijn, waar het druk kan worden.

Er circuleren al enige tijd een aantal soortgelijke initiatieven, maar er was nog niemand die de dichtheid in kaart heeft gebracht voor heel Nederland. Aangezien we een groot deel van Nederland al in ons databestand hebben zitten, leek het ons logisch om dit landelijk aan te pakken. We roepen dan ook iedereen op om zijn data ook beschikbaar te stellen, zodat we echt naar een landelijke dekking toe kunnen werken. De databron is al direct toepasbaar voor alle crowd managers in Nederland. Deze heatmap stellen we gratis beschikbaar voor iedereen om te gebruiken.

Op de achtergrond zijn we druk aan het werk om dit verder door te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het filteren op “Type toerisme”. Dan kun je dus in 1 oogopslag zien waar de meeste verblijfsaccomodaties zich bevinden. En sluit dat aan bij de plekken voor populaire dagrecreatie? Waar kun je dus als DMO kansen spotten?

Kaart toeristische dichtheid

Kaart overzicht met de dichtheid van alle toeristische ondernemers in Nederland

Doorontwikkelingen

Als er nieuwe databronnen beschikbaar komen (denk bijvoorbeeld aan realtime druktemeldingen, of de bezettingsgraad van parkeergarages), dan kunnen we die data gaan combineren en als extra kaartlaag beschikbaar stellen. Of wat te denken aan het segmenteren van alle toeristische ondernemers op basis van Leefstijlen? Dan zie je dus direct of je aanbod matcht met je merkstrategie.

Zo werken we langzaam toe naar een tool die breed inzetbaar is op het gebied van crowd management, merkkompas en zelfs beleidsbepaling.

Bekijk de Kaart Toeristische Dichtheid Nederland op:

https://heatmap.plaece.nl

Dit kan de Kaart Toeristische Dichtheid Nederland

Pascal Vleugels
Bekijk profiel