Binnenkort: Open Data Platform 2.0

9 mrt. 2017 | Door: Pascal Vleugels

Binnenkort: Open Data Platform 2.0

Het Open Data Platform bestaat in zijn huidige vorm al ruim 5 jaar, dus de hoogste tijd voor een upgrade! Achter de schermen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan deze nieuwe versie en wordt op dit moment intern getest.

Naast een heleboel kleine verbeteringen en optimalisaties, zijn er ook een aantal grotere nieuwe functionaliteiten die in ODP 2.0 beschikbaar komen:

Nieuwe startpagina

Met de nieuwe versie van het Open Data Platform verwelkomen we ook de nieuwe startpagina. In een handig overzicht zie je direct hoeveel data je in het Open Data Platform hebt staan. Tevens vind je hier de snelkoppelingen naar de meestgebruikte acties.

Statistiekendashboard voor ondernemers

Hoe kunnen we een ondernemer inzicht geven in de statistieken van zijn vermelding op de website? Wat levert een vermelding op en hoeveel conversies worden er behaald? Al deze vragen worden beantwoord het het statistiekendashboard voor ondernemers. Deze nieuwe module kan in het ODP ingeschakeld worden om ondernemers en beheerders meer inzicht te geven in alle online inspanningen.

Door gebruik te maken van een koppeling met Google Analytics, worden alle resultaten per ondernemer inzichtelijk gemaakt. Heb jij interesse in deze module, laat het weten!

Lees meer over het statistiekendashboard

Migratie van Google Maps naar ESRI

Achter de schermen is het Open Data Platform gebruik gaan maken van de kaartservices van ESRI. Voorheen maakten we gebruik van de Google API, die een aantal beperkingen had waardoor we niet de gewenste uitbreidingen konden realiseren. In onze nieuwe partner ESRI Nederland hebben we een betrouwbare partij gevonden, waarmee we samen aan nieuwe functionaliteiten kunnen gaan bouwen. De websites blijven draaien op de huidige Open Street Maps (gebruikers zullen geen veranderingen zien), maar door de nieuwe ESRI-koppeling kunnen we in de toekomst extra features gaan toevoegen. Voor de beheerders van ODP veranderd er in eerste instantie niets, in de nabije toekomst zullen we een nieuwe adresinvoer introduceren, en verbeterde route-informatie. We houden je op de hoogte!

Migratie naar nieuwe serverstructuur

Op de achtergrond zijn upgrades van onderliggende technologie├źn zoals PHP en Symfony bijna voltooid. Daarnaast zijn we bezig met de migratie van zoektechnologie SOLR naar ElasticSearch. Dat alles in combinatie met de opzet van een nieuwe serverstructuur, zijn we flink aan het investeren om het huidige Citynavigator platform klaar te stomen voor de toekomst. Sneller, stabieler en meer mogelijkheden voor uitbreidingen zijn de beweegredenen voor deze aanpak.

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de afronding van de gehele installatie. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Pascal Vleugels
Bekijk profiel