2,3 miljoen mensen hebben een lichamelijke beperking…en zó kunnen we hen online helpen

29 dec. 2016 | Door: Pascal Vleugels

2,3 miljoen mensen hebben een lichamelijke beperking…en zó kunnen we hen online helpen

Uit onderzoek blijkt dat een grote groep Nederlanders een matige of ernstige vorm van beperking heeft. Dit kan een lichamelijke beperking zijn of een verstandelijke beperking. In totaal hebben zo’n 2,3 miljoen Nederlanders enige vorm van beperking.

Deze mensen zijn ook op zoek naar een dagje uit of een verblijf in een andere stad of streek. Door hen toegankelijkheidsinformatie aan te bieden, is het ook voor hen mogelijk om een dagje uit te zoeken en te plannen.

Wie is op zoek naar een toegankelijke locatie

De doelgroep bestaat met name uit ouderen, gezinnen met beperkte kinderen, of personen die op latere leeftijd door een ongeluk een beperking hebben gekregen

De doelgroep reist vooral met een partner en/of echtgenoot of in groepsverband. De informatie over de toegankelijke informatie moet dus zowel geschikt zijn voor de persoon met de beperking zelf als ook voor de eventuele begeleider. Er dient dus in duidelijke taal en heldere omschrijvingen informatie gegeven te worden.

Waar is het meeste behoefte aan

De meeste behoefte bestaat uit het bekijken of een locatie geschikt is om te bezoeken met een beperking. De focus ligt op de volgende onderdelen:

We maken daarom onderscheid tussen de volgende beperkingen. Deze terminologie is helder, duidelijk en voor iedereen herkenbaar:

Zo tonen we of een locatie toegankelijk is:

Door middel van heldere iconen maken we inzichtelijk in welke mate een locatie toegankelijk is voor een bepaalde vorm van beperking. Door op het icoon te klikken, kan uitgebreide informatie bekeken worden. In het Open Data Platform zijn een aantal veelgebruikte toegankelijkheidskenmerken reeds aanwezig. Deze kunnen naar wens uitgebreid worden.

Voorbeeld van gedetailleerde toegankelijkheidsinformatie

Indien er meer informatie gewenst is (bijv. meer informatie over de breedte van doorgangen en/of toiletten), kan in de uitgebreide toegankelijkheidsinformatie-popup gedetailleerde informatie bekeken worden. Deze informatie kan eventueel voorzien worden van een keurmerk van een officiële toegankelijkheids-controleur.

Help ons mee om het web ook toegankelijker en bruikbaarder te maken en bied mensen met een beperking ook een kans op een leuk dagje uit!

Pascal Vleugels
Bekijk profiel